Onderwijs

De pijlers van ons onderwijs zijn:

Kindcentrum     3D onderwijs     Ademhalingsoefeningen     Kanjertraining

De Touwladder is een gezellig, sfeervol Kindcentrum, waar alle kinderen vanaf 2 jaar welkom zijn. Een Kindcentrum dat zich onderscheidt door de volgende punten:

  • Onderwijs, kinderopvang en peutereducatie lopen in elkaar over.
  • 3D onderwijs: alle kinderen leren verschillend. Met instructie, begeleiding en toetsing proberen we zoveel mogelijk af te stemmen op de manier hoe kinderen leren.
  • Rust: elke dag starten alle groepen met een ademhalingsoefening. We kunnen de hoofden van de kinderen pas vullen met leerstof, als ze eerst zijn leeggemaakt. Daarom mogen de kinderen in alle rust starten. Even niet op de anderen letten, gewoon even bij jezelf blijven en je ademhaling bij je buik brengen.
  • Continurooster: alle kinderen vanaf 4 jaar eten op school met hun eigen leerkracht.
  • Kanjerprogramma: er heerst een sociaal, positief klimaat !

Uitgebreide folder Kindcentrum De Touwladder

Flyer Gro-up Kinderopvang

Kindcentrum

Een Kindcentrum, waarbij een gericht en uitdagend aanbod voor kinderen is op het gebied van onderwijs, kinderopvang en buitenschoolse activiteiten. Daarnaast dienen ook de behoeften van de bewoners van de wijk vertaald te worden in een gevarieerd aanbod van activiteiten. Zo kunnen kinderen en volwassenen zich blijven ontwikkelen en ontplooien in een veilige en vertrouwde omgeving. Door goed samen te werken met het Speeltaalhuis kunnen we zorgen dat er zo min mogelijk onderbreking in de ontwikkeling van de kinderen veroorzaakt wordt. We overleggen daarom met de pedagogisch medewerkers van het Speeltaalhuis.
Ook zijn er uitwisselingsmomenten met peuters en kleuters. Zorg, welzijn, opvang, onderwijs, buurt en gezin werken op een integrale manier samen. We werken o.a. samen met:
-de school maatschappelijk werker
-de wijkmanager
-de wijkagent
-Piëzo
-de goede woning, woningbouwvereniging
-de bibliotheek
-helpende handjes
Het Kindcentrum draagt bij aan de kwaliteit van leefbaarheid van de wijk.

website plaatje kindcentrum Wij maken het verschil

3D (=3 dynamieken) onderwijs

De dynamieken laten je jezelf, maar ook een ander beter begrijpen. Begrijpen waarom mensen anders reageren op dezelfde situatie. Het 3D onderwijs leert je hoe “je gebakken bent”.
Met dit ‘Inzicht in verschillen’ groeit het begrip voor de ander, voor jezelf.

Alle kinderen leren verschillend. Met instructie, werk, begeleiding en toetsing proberen we zoveel mogelijk af te stemmen op de manier hoe kinderen leren.
Uw kind komt vast een keer thuis en heeft het over geel, rood of blauw leren. Deze afspraken zijn gemaakt bij het werken:
Geel leren (mentaal leren) = je werkt in stilte en alleen;
Rood leren (fysiek leren) = je kunt materiaal gebruiken;
Blauw leren (relationeel leren) = je gaat zachtjes in overleg.
De drie kleuren hangen zichtbaar in de klas.

In de bovenbouw werken we met Passie & Talent. Dat is de vertaling van bovenstaande naar kinderen toe. Het is een uniek programma voor de leerlingen in ‘leren leren’. Het geeft de kinderen meer inzicht in wie zij zijn en waarom iemand doet zoals hij of zij doet. Dat betekent ook, dat uw kind meer gaat begrijpen waar zijn of haar kwaliteiten liggen.

Zie voor meer informatie: ‘groepen’

website plaatje 3D

Start van de dag/Ademhalingsoefeningen

Elke dag starten alle groepen, alle kinderen met een ademhalingsoefening. We kunnen de hoofden van de kinderen pas vullen met leerstof, als ze eerst zijn leeggemaakt. Daarom mogen de kinderen in alle rust starten. Even niet op anderen letten, gewoon even bij jezelf blijven en je ademhaling bij je buik brengen. Dan zie en voel je de rust in de klas en de hele school komen, én komen er andere gesprekken en gedragingen bij de kinderen.
Na dit moment nemen we de dag even door.

Enkele voorbeelden:
-kleuters blazen herfstblaadjes weg en zonnestralen in
-doe net alsof je een bloem bent die open gaat
-op rustige muziek mogen de kinderen een kleurplaat inkleuren

ademhalingsoefeningen Touwladder Zoetermeer

Kanjertraining

Een veilige school, waar het leuk is om te leren en waar iedereen elkaar respecteert. Dat willen ouders, leerkrachten en leerlingen natuurlijk allemaal. Maar dat gaat niet vanzelf. Daarom werkt De Touwladder met de door het Ministerie erkende methode Kanjertraining. Deze methode heeft als doel om kinderen positief over zichzelf én over elkaar te laten denken. De Touwladder is een gecertificeerde Kanjerschool en alle leerkrachten zijn gecertificeerd om de Kanjerlessen te geven.
Zie voor meer informatie: ‘Begeleiding’ > ’Kanjertraining’

_DSC3482

Klik hier om onze schoolgids te downloaden!

X